Artarul cu frunze de feriga

Artarul cu frunze de feriga

[gallery ids="3643,3644,3645,3646,3647,3648,3649,3650,3651"]

Majoritatea artarilor japonezi folositi prin gradini fac parte din specia Acer palmatum cu subspeciile si grupele sale. Exista insa o mare varietate de artari japonezi si in cadrul altor specii din genul Acer, originare tot de pe continentul asiatic, cum sunt Acer japonicum, Acer shirasawanum, Acer sieboldianum si altele.

Acer japonicum Acotinifolium este cunoscut si sub denumirea de Artarul cu frunze de feriga. Este o vedeta prin majoritatea parcurilor si gradinilor, un nume cunoscut pentru iubitorii de artarii japonezi si ceea ce este interesant in cazul acestei varietati este ca si-a impus numele latin in defavoarea numelui japonez cu care a fost adus in Europa si America, respectiv Maiku jaku.

Frunzele acestui artar japonez viguros sunt multiplu si adanc divizate, pana aproape de petiol. Fiecare lob format prin divizarea frunzei este divizat la randul sau de jur imprejur, deasemenea foarte adanc, pana aproape de nervura principala. Aceste divizari sunt neregulate si dau frunzei un aspect dantelat, asemanator cu frunza de feriga, de unde s-a inspirat si numele varietatii. Numele Acotinifolium vine de la asemanarea frunzei si cu frunzele plantelor din genul Acotinum (denumite popular la noi Omag ).

Punctul de insertie a lobilor este rotunjit, nu ascutit. Lobul pe prima treime se ingusteaza pana aproape de nervura mediana iar la mijloc se largeste. Lobii stau intr-o pozitie stransa unul in celalalt astfel incat frunza in ansamblul ei capata un aspect mai mult alungit decat rotunjit.

Fiecare frunza are de regula 11 lobi dar numarul poate varia de la 7 la 13. Frunza are intre 7 si 17 cm lungime si 6-14 cm latime. Petiolul frunzei este lung de cca 7cm, viguros si curbat, de culoare de regula rosiatica.

Frunzele acestui artar au culoarea verde. Pe partea interioara se pot vedea smocuri discrete de perisori localizati la punctele de intersectie ale nervurilor. Atunci cand se deschid primavara si sunt proaspete, frunzele sunt usor pubescente. Cand au o stare de sanatate si o vigoare bune, acesti artari etaleaza frunzele in plan orizontal, coronamentul capatand un aspect specific asiatic. Inflorescentele de culoare alba sau maronie sunt mai mari decat ale majoritatii altor artari japonezi.

Frunzisul atat de special prin forma si textura capata valente noi la venirea toamnei cand frunzele incep sa evolueze in nuante de stacojiu umbrite cu carmin si uneori cu ape purpurii. Acest colorit de toamna dureaza pentru ca frunzele persista mult timp pe arbore. Atractive sunt si fructele coapte, samare cu aripi maronii adunate in ciorchini bogati.

Artarul cu frunze de feriga are un aspect viguros, erect, cu ramurile rigide. Coroana are o forma rotunjita in partea superioara si poate atinge la maturitate 6 metri inaltime.  Este unul dintre artarii japonezi cu frunze mari. Poate doar Vitifolium sau O isami sa aiba frunze mai mari, dar nu atat de sectate. Insa frunzisul artarului Acotinifolium este o adevarata opera de dantela.

Se potriveste in mai toate stilurile de gradini si nu este o varietate greu de intretinut. A fost premiat de catre Societatea Regala de Horticultura a Marii Britanii cu Marele Premiu pentru Merite Deosebite in Gradina.

Filicifolium este o varietate de artar japonez foarte asemanatoare cu Acotinifolium in ceea ce priveste forma frunzei, portul si viteza de crestere. Este destul de greu de diferentiat aceste doua varietati de aceea unii specialisti le considera denumiri sinonime pentru aceeasi planta, cu toate ca anumite referinte stiintifice sustin ca ar fi vorba de linii genetice diferite.

Alte nume sub care varietatea Acotinifolium mai poate fi intalnita in magazinele de plante sau in gradini sunt Fern Leaf, Filicifolium, Hauhiwa, Hey hachii, Laciniatum, Palmatifidum, Parsonii si Weitchii.

 

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: