202 vizualizări
0 Comentarii

As dori sa va intreb, pentru că am găsit informații contradictorii pe internet, castanul comestibil are exemplare feminine și masculine, precum catina sau arborele ginkgo? Eu știu un copac in Suceava care face castane deși este absolut solitar pe o raza de kilometri, pe deasupra și între clădiri.

Cenac Ionut a schimbat statusul în "publicat" 4 decembrie 2022
Cenac Ionut15 0 Comments

De regula castanul este o specie autofertila (ceea ce implica prezenta ambelor elemente masculin si feminin prezente pe acelasi exemplar). Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca sunt si varietati autosterile (ce-i drept destul de putine), iar in tara noastra majoritatea soiurilor cultivate sunt din categoria autofertile. Prin urmare, probleme deosebite din acest punct de vedere nu veti avea.

Cu toate acestea, chiar daca avem asadar de-a face cu o specie autofertila, pentru o imbunatatire a productiei, se recomanda uneori plantarea si a altor soiuri pentru a realiza in acest fel o polenizare incrucisata. Procedeul de polenizare incrucisata se realizeaza in raport de 2:1 (doua randuri din soiul de baza si un rand din soiul polenizator) astfel incat distanta intre plantele din soiuri diferite (ce trebuie polenizate) sa nu depaseasca 20-25m. Dar asta este optional la castan dupa cum am precizat.

Trebuie sa mai stiti ca, de regula soiurile autopolenizatoare (indiferent de ce specie am vorbi) pot fi folosite ca soiuri bune polenizatoare intr-o plantatie si pentru celelalte care sunt androsterile. Multa bafta va doresc in realizarea unei plantatii rodnice!

Cenac Ionut Editează răspunsul 4 decembrie 2022