Artar japonez galben

Aureum face parte din grupa Palmatum a speciei Acer palmatum.

Galbenul distins al frunzișului acestui arțar japonez este dominant pe parcursul anului deși fluctuează spre verde atunci când este umbrit sau când timpul este o perioadă mai lungă noros. Primăvara, când frunzele sunt proaspete, au  marginea marcată cu roz-întunecat. Pe măsură ce înaintează în vară, frunzele galbene capătă diverse nuanțe de verde sau galben din ce în ce mai pal. A doua creștere vegetativă, în august, este mai puternică și parcă mai intens galbenă decât faza creșterii de primăvară.

Acer palmatum Aureum are tonuri de galben diferite de cele ale altui popular arțar japonez galben și anume Acer shirasawanum Aureum și nu poate fi confundat cu acesta mai ales pentru ca galbenul său este profund dependent de lumină – pălind în verde la cea mai mică umbrire. Coloratura de toamnă este galben luminos, deschis, strălucitor.

Frunzele au 5 sau 7 lobi, de mărime medie, moderat divizate și au o poziție orientată radial, formând o frunză cu aspect circular.

Lujerii au o tentă destul de pronunțat roșcată. Forma arborelui este de la alungită la rotunjită de tufiș și ajunge la 8m înălțime.

Mai este întâlnit în piață și sub denumirea de Sunrise.

Lasă un răspuns