Platanii – regii bulevardelor

Platanii – regii bulevardelor

Platanii – regii bulevardelor

13 decembrie 2018

Despre platani cunoastem faptul ca sunt omniprezenti in aliniamentele stradale, fiind arbori foarte toleranti fata de poluare, nepretentiosi fata de sol si care se adapteaza climatelor din cele mai diverse, putand fi intalniti de la marul marii pana in zonele submontane. Majoritatea pepinierelor produc platanul londonez (Platanus x acerifolia sau sinonim Platanus x hispanica) dar este bine sa stim ca mai exista 2 specii de platani cu mai multe varietati, respective platanul american (Platanus occidentalis) si platanul oriental (Platanus orientalis).  Platanul londonez este un hibrid intre celelalte doua specii si este cel mai frecvent utilizat in parcuri si aliniamente stradale.

Toate cele trei specii mentionate sunt arbori de talie mare, cresc pana la 25-30 m in inaltime si la cca 20-25 m in diametru. Se preteaza la tundere, prin taieri avand posibilitatea sa reducem dimensiunile coroanei precum si sa modelam diverse forme – coroane cubice sau palmete dirijate intr-un singur plan. Radacinile sunt invazive de aceea nu este o idee buna sa plantam acesti arbori langa cladiri. Acest aspect nu impiedica totusi utilizarea lor pe marile bulevarde, deci experienta arata cu nu creaza mari probleme in ceea ce priveste afectarea carosabilului sau a trotuarelor.

Frunzele celor trei specii de platani difera destul de evident. Platanul american si cel londonez au frunze cu 3-5 lobi pe cand cel oriental are frunze cu 5-7 lobi adanci, sinuos dintati. Lobii platanului american sunt mai putin adanci decat ai platanului londonez. Dosul frunzelor platanului oriental este neted (glabru) in timp ce frunzele celorlalte doua specii prezinta pe verso un puf care poate fi usor alergic pentru persoanele foarte sensibile.

Fructele platanului sunt sferice si tepoase, penduland pe ramuri si dupa caderea frunzelor, destul de interesante din punct de vedere ornamental. Cele trei specii de platani se diferentieaza si prin fructe. Fructele platanului american sunt solitare, la platanul londonez sunt grupate in perechi iar la cel oriental atarna in ciorchini de 3-5 sau chiar mai multe gube tepoase mai mici.

Un alt element important il reprezinta aspectul scoartei. La platanul american si cel londonez scoarta se exfoliaza in placi mari, este greu de facut o diferenta intre aceste doua specii in ceea ce priveste forma scoartei, poate doar culoarea este ceva mai deschisa, inclinand mai mult spre crem la platanul american. Scoarta platanului oriental se deosebeste distinct de a celorlalti doi, exfoliindu-se in solzi marunti.

Desi sunt arbori rezistenti, nepretentiosi si usor de intretinut, platanii sunt totusi sensibili la antracnoza care poate afecta frunzele tinere, mugurii, lastarii si chiar scoarta arborelui.

Cele mai populare varietati de platan selectate pentru potentialul ornamental deosebit sunt:

Platanus acerifolia Alphens Globe – arbore altoit in tija cu coroana globulara in mod natural

Platanus acerifolia Bloodgood – varietate rezistenta la antracnoza cu coroana piramidala

Platanus acerifolia Columbia – cu coroana rotund piramidala

Platanus acerifolia Liberty – cu coroana pronuntat piramidala

Platanus acerifolia Ovation – coroana piramidala si colorit de toamna intens galben-oranj

Platanus eceriforia Exclamation – trunchi drept, cu ramificatii regulate, fastigiat.