Plantele perene aduc un plus de valoare in orice gradina

Plantele perene aduc un plus de valoare in orice gradina

Plantele perene aduc un plus de valoare in orice gradina

28 aprilie 2021

Majoritatea gradinarilor incepatori se confrunta cu aceeasi problema: un pat de flori atractiv, elegant, luminos, devine gol dupa ce florile plantelor din compozitia sa se estompeaza. Pentru a preveni acest lucru, trebuie sa acordati atentie culturilor cu inflorire indelungata. In acest caz, veti putea admira frumusetea patului dvs. de flori pe intreaga perioada primavara-vara-toamna.

In acelasi timp, multi gradinari prefera plantele perene ce pot creste intr-un singur loc fara a fi transplantate, timp de mai multi ani. Selectate corect, plantele perene vor ajuta la crearea unui pat de flori, a unei gradini frontale sau a compozitiei unui peisaj, fara eforturi fizice si de timp semnificative, pentru a mentine un aspect captivant cat mai mult timp. Utilizarea plantelor perene are mai multe avantaje:

  • nu este nevoie ca in fiecare primavara sa va faceti griji cu privire la pregatirea rasadurilor si cumpararea materialului saditor, deoarece majoritatea perenelor apartin culturilor rezistente la inghet si nu trebuie sa fie dezgropate si depozitate intr-un subsol sau in alt loc intunecat si racoros;
  • din plantele perene deja dezvoltate, impartind tufa respectiva, puteti obtine oricand noi rasaduri pentru innobilarea altei sectiuni a gradinii, aceste rasaduri putand fi schimbate cu vecinii, de la care puteti primi o alta planta neobisnuita sau chiar exotica;
  • plantele perene sunt destul de nepretentioase deoarece in rizomii lor, deja din toamna, mugurii sunt asezati pentru dezvoltarea lastarilor care, odata cu sosirea zilelor calde, se trezesc din 'somn' si incep urmatorul sezon de crestere fara ajutorul gradinarului;
  • culturile de flori perene au o perioada de inflorire mult mai lunga decat cea a florilor anuale, fiind important doar sa taiati florile ofilite in timp util, pentru a da plantei posibilitatea de a forma muguri noi.

Cu toate acestea, trebuie luat in considerare si faptul ca nu toate plantele perene incanta gradinarii cu o inflorire luxurianta in primul an dupa plantare. Pentru unele dintre ele, va dura un an sau chiar doi sa se acomodeze intr-un loc nou, sa creasca si sa se dezvolte in mod optim.

Inainte de a stabili ce fel de flori ati dori sa vedeti in gradina dvs., trebuie sa va familiarizati cu caracteristicile lor, deoarece chiar si printre frumusetile perene exista specii si soiuri ce sunt mai dificil de ingrijit. Perioadele de inflorire ale diferitelor soiuri vor fi, de asemenea, diferite. Unele plante perene infloresc doar o data pe sezon. Acestea includ, de exemplu, bujorii. Altele vor decora gradina de flori nu numai pe tot parcursul verii, ci tarziu in toamna, pana la debutul inghetului. Dintre acestea, amintim: Alyssum, Zinnia, Armeria, Astilbe, levantica, stanjenei, Pyracantha, Heliopsis, Gypsophila, garofite, Delphinium, Campanula, Aster, Lupin, nalbe, anemone, Rudbeckia, nemtisori, Hemerocalis, brumarele, crizanteme, crini, Echinacea, muscate, etc.

Cand cresteti anumite perene, inainte de debutul iernii este necesar sa le taiati complet tulpinile. Acest lucru va ajuta plantele sa supravietuiasca iernii. Daca nu s-a facut acest lucru, atunci lastarii de anul trecut pot fi indepartati la inceputul primaverii. Dupa topirea zapezii, inainte ca plantele perene sa iasa din repaosul vegetativ, trebuie fertilizate prin adaugarea de ingrasaminte organice sau minerale in sol sau in timpul irigarii. Fertilizarea se efectueaza in perioada de inmugurire, la inceputul infloririi si la sfarsitul ei.

Chiar si acele soiuri rezistente la seceta trebuie udate periodic. Irigarea este deosebit de importanta in timpul formarii mugurilor, in perioada de inflorire si in cazul absentei ploilor timp indelungat. Pentru a va asigura ca o cantitate suficienta de aer este furnizata radacinilor plantelor, este necesar sa afanati solul in timp util, combinand acest proces cu indepartarea buruienilor.

Speciile rezistente la inghet nu necesita adapost pentru iarna, doar taierea este suficienta. Plantele tinere anuale sunt acoperite cu ramuri de molid, agrofibre sau alte materiale de acoperire. Culturile perene inflorite reprezinta o oportunitate excelenta de a crea compozitii originale de peisaj, paturi de flori ce vor ramane atractive fara eforturi suplimentare timp de multi ani. Nu sunt mai putin captivante sub forma de grupuri distincte, situate de-a lungul aleilor din gradina sau in zonele inguste de sub ferestrele caselor.

Daca aveti foarte putin timp liber pe care il puteti dedica plantelor dvs., atunci aceste plante perene nepretentioase sunt exact acele culturi care se vor simti grozav chiar si cu o intretinere minima. Totusi, unele dintre ele au nevoie si de atentia unui gradinar, insa numarul tehnicilor horticole utilizate in cultivarea si ingrijirea lor este minim.