Necesitatea coniferelor in gradina moderna

Necesitatea coniferelor in gradina moderna

Necesitatea coniferelor in gradina moderna

16 martie 2020

In peisajul diverselor stiluri de gradina exista o gama larga de utilizare a coniferelor. Totusi, este foarte important sa folosim regula principala de la bun inceput: fiecare conifer are propriul sau loc in gradina. Dvs. trebuie sa alegeti doar forma, culoarea si dimensiunea. Dar trebuie intotdeauna sa va imaginati si sa tineti cont de dimensiunile coniferelor la diferite varste, anticipand imaginea plantei la varsta adulta in perspectiva locului ales.

Aveti nevoie de un ecran de protectie sau de un gard viu pentru a proteja impotriva vantului sau pentru umbrirea altor plante? Trebuie plantate ca accent, subliniind frumusetea compozitiei peisajului? Sau le puneti in containere temporar, doar pentru perioada de vara? Dupa ce ati decis ce rol vor juca coniferele in gradina dvs., puteti consulta un ghid, un site sau un catalog al unei pepiniere solide, unde sunt explicate cele mai rezistente specii si sfaturi de cultivare pentru diferite zone agroclimatice.

Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca chiar si intr-o zona mica pot exista diferente microclimatice. Pe un deal deschis, vor fi expuse vanturilor puternice, in timp ce marginea padurii poate fi o buna protectie pentru ele. Conditii mai confortabile pentru iernarea coniferelor pot fi asigurate cu protectia prin plantarea lor langa peretii casei, unde trebuie sa le asiguram un drenaj bun, o pregatire minutioasa a solului si mulcirea ulterioara a acestuia.

Coniferele din zonele cu clima mai rece, ca majoritatea brazilor, nu vor creste cu succes in locuri cu veri foarte calde si secetoase. Acolo trebuie sa fie plantate in locuri umbroase si sa le fie monitorizata cu atentie udarea. Plantele cu ace aurii sunt de obicei mai capricioase si mai putin rezistente, desi exista cateva exceptii care confirma regula. Acestea nu trebuie sa fie plantate la umbra, intrucat principalul lor avantaj - culoarea originala - va disparea sau se va decolora.

In teoria si practica introducerii si aclimatizarii coniferelor sunt dedicate numeroase studii speciale. Pentru incepatori, va fi o experienta buna sa vedeti ce si cum cresc vecinii mai experimentati in ale gradinaritului. Si nu ezitati sa mergeti la cea mai apropiata gradina botanica. Acolo puteti trage multe concluzii interesante pentru dvs. si puteti primi sfatul unui gradinar cu experienta.

Cei mai multi arhitecti in peisagistica recomanda utilizarea plantelor vechi existente si pornirea de la fundatia existenta in gradina - configuratia existenta a sitului, zidurile, cladirile si copacii batrani ramasi.

In timp, gradinarii sau confruntat mereu cu o problema: ce sa planteze in locul batranului copac cazut? In loc de unul vechi, puteti planta mai multi puieti tineri, pentru ca vor fi mici. Dar acesta va fi doar inceputul. Trebuie sa ne imaginam ce se va intampla peste ani si decenii mai tarziu, cand acest copac va creste si va ajunge la o varsta respectabila.

Intotdeauna este necesar sa fiti ghidat de principii de mediu, pentru a selecta o planta tinand cont de conditiile de iluminare si de sol din locul respectiv. Copaci si arbusti de diverse forme si dimensiuni, avand tipuri de coroane de fructe sau de padure, reprezentanti ai nivelurilor sau padurilor de conifere, padurilor de foioase sau spatiilor deschise ale stepei vor ajuta la formarea unui peisaj multiplu. Atunci copacii nu vor interfera, ci doar se vor completa.

Arborii cu crestere redusa, plantele taratoare si arbustii densi vor ajuta la formarea unei margini a partii frontale sau a fundalului, astfel incat aparitiile individuale sa fie mai avantajate. Frunzele verzi, inclusiv acele coniferelor, joaca un rol important in crearea compozitiilor peisagistice, cu o sezonalitate accentuata in ciclul anual de dezvoltare a naturii.

Acest lucru este usor de observat daca te uiti doar in gradina in timpul iernii, cand copaci si arbusti de foioase care, dupa ce au decorat-o recent cu frunzele lor luminoase, dorm sub zapada. In plus, puteti evalua ce culoare si verdeata vie ofera coniferele in gradina de iarna. Acestea joaca un rol important in crearea compozitiilor in tarile temperate, cu o sezonalitate accentuata in ciclul anual de dezvoltare al naturii. Acest lucru este usor de observat daca te uiti doar in gradina in timpul iernii, cand copaci si arbusti de foioase, care au decorat-o recent cu frunzele lor luminoase, dorm sub zapada.

Coniferele piramidale sau columnare accentuate vor ajuta la crearea unui design de gradina captivant. In acelasi timp, nu trebuie sa uitati sa alocati suficient spatiu pentru ele. Multi arbori de conifere pot fi tunsi si lasati cu coroane inguste sau cu dimensiuni reduse. De asemenea, puteti elimina ramurile inferioare, astfel incat alte plante sa poata fi amplasate sub nivelul superior al coroanei acestora.

O locatie bine aleasa va permite unui exemplar mare de conifere sa se asorteze stralucitor cu plante ce au flori colorate vara si sa iasa in evidenta ca principala caracteristica arhitecturala pe timp de iarna. Pe fundalul unei garduri intunecate de tisa sau molid, tonuri usoare de raritati botanice ies in evidenta mult mai bine. Totusi, pana la urma, este o problema de gust personal al proprietarului gradinii.

In majoritatea cazurilor, coniferele au o forma strict definita. Prin urmare, sunt ideale ca plante focale. Chiar si intr-o gradina micuta, ochiul uman ar trebui sa fie indreptat catre ceva separat. Este bine sa creati puncte de atractivitate deosebite care sa varieze in functie de anotimpurile anului prin crearea mai multor compozitii vegetale in jurul specimenului principal selectat.

Plantele perene de primavara si vara, arbustii frumosi de foioase sau cei ornamentali vor creste aceasta atractie in timp. In ceea ce priveste arborele de conifere in sine, acesta va fi atractiv in diferite anotimpuri ale anului, dar mai ales iarna. Formele cu coloana ingusta vor fi excelente ca si plante de accent. Exista o selectie mare in functie de zona de cultivare.

Spre exemplu, ienuparul este potrivit pentru zonele cu veri calde si ierni reci. In conditiile noastre, thuja poate fi folosita atat pentru garduri vii, cat si ca o singura planta, ca o conifera eleganta cu coroana ingusta cu crestere lenta. Toate aceste plante situate pe verticala vor beneficia doar de contrastarea atingerii lor de jos cu plante curgatoare, florifere sau taratoare.

Molidul cu ace stralucitoare sau cel cu ace albastru-argintii si ramuri puternice va fi un arbore de accent bun, dar de obicei pana la o anumita varsta. Plantele care cresc lent si cele care tolereaza tunsori multiple sunt cele mai potrivite pentru gradinile mici. Arborii de conifere sunt plantati in mod traditional pe cont propriu, singuri pe o peluza. Dar de multe ori un astfel de arbore poate arata si mai spectaculos inconjurat de un pat mare de flori, alaturi de alte plante scunde in jurul sau.

Arbustii, plantele perene si alte plante ornamentale pot spori rolul unui astfel de punct focal. Coniferul poate fi deosebit de minunat atunci cand plantele de foioase sunt localizate pe un fundal evidentiat prin culori contrastante. De exemplu, conifere albastre piramidale inguste pe un fundal verde deschis si galben. Sau, invers, conifere cu o culoare galbena a frunzelor pe fundalul verde inchis al altor arbusti.

In multe cazuri, taierea se face dintr-un motiv intemeiat. In unele cazuri, formarea timpurie a ramurilor conducatoare este foarte utila. Cu toate acestea, in gradinile botanice unde plantelor se incearca sa li se creeze conditii asemanatoare cu cele din habitatul natural, respectati regula: "Lasati-l sa creasca pe masura ce imbatraneste". Adica nu incercati sa schimbati aspectul plantei sau sa schimbati ritmul de crestere a lastarilor si a formei sale naturale de dezvoltare.

Daca doriti coroana sa atinga pamantul sau sa fie cat mai joasa pentru specimenul respectiv, lasati suficient spatiu in jurul sau si indepartati celelalte plante verzi. Daca plantati conifere mari apropiate unele de altele, atunci efectul poate fi atat pozitiv, cat si negativ. Ramurile scheletice de zada si pin isi "strapung" coroanele unul celuilalt. In unele cazuri, coniferele de-a lungul anilor pot forma o coroana neregulata, asimetrica.

Ramurile inferioare ale coroanelor de thuja se pot usca. Unul dintre arbori, daca este usor slabit sau daca sta in umbra unui alt copac, va incepe sa ramana in urma ca si crestere de-a lungul anilor. Si atunci, cel mai probabil, va trebui sa fie eliminat din peisaj. In acelasi timp, plantatiile relativ apropiate de chiparosi piramidali cu diferite culori ale acelor arata excelent, mai ales privite de departe.