Ce este hydrogelul si la ce poate fi folosit

Ce este hydrogelul si la ce poate fi folosit

Ce este hydrogelul si la ce poate fi folosit

20 noiembrie 2019

Nu este nici un secret faptul ca, pe timpul verii, florile noastre sufera enorm din cauza caldurii apasatoare. Sunt afectate in special plantele care cresc pe balcon - in ghivece suspendate, in containere din ceramica sau in cosuri de rachita. Substratul din vase se usuca in cateva ore, iar sistemul radicular este deteriorat. O situatie si mai dificila o au plantele din recipientele amplasate in jurul casutelor de vacanta, unde venim cel mai des o data pe saptamana. De asemenea, plantele care cresc in teren deschis nu pot fi invidiate in timpul caniculei sau in perioadele de seceta prelungita. Daca nu exista precipitatii, irigarea o data pe saptamana nu va rezolva problema. Plantele cultivate se vor ingalbeni, degrada si vor pieri treptat.

Exista insa un material destul de nou folosit in agricultura, ce poate reduce regimul de irigare de 4-6 ori. Denumirea acestui miracol al industriei agricole este hydrogel. Acesta se gaseste sub forma de pulbere sau granule incolore cristaline care, atunci cand sunt inmuiate in apa sau alte lichide, se imbiba consistent, marindu-si volumul si transformandu-se in adevarate rezervoare. Fiind introdus in sol, hydrogelul expandat devine o sursa de apa sau hrana excelenta pentru plante. Chiar si atunci cand solul se usuca, rezervoarele de solutie imbibata in hydrogel raman pline, iar sistemul radicular absoarbe exact cantitatea de apa sau hrana de care are nevoie.

Ce inseamna hydrogelul pentru plante si cum functioneaza?

Conform formulei sale chimice complicate, hydrogelul face parte din categoria polimerilor (copolimeri reticulati), capabili sa retina o cantitate mare de apa sau solutii continand ingrasaminte. Calitatea principala a hydrogelului este absorbția lichidelor, avand capacitatea de stocare astfel incat doar 1 gram de hydrogel uscat poate absorbi 0,2-0,3 l de apa.

Pentru ca hydrogelul sa inceapa sa functioneze cat mai eficient, trebuie introdus in sol in zona de dezvoltare a sistemului radicular al plantei. Cel mai adesea, hydrogelul se aplica in stare uscata.  Imediat dupa incorporarea in sol sau substratul din container, este absolut obligatorie o udare abundenta, ce va transforma granulele sau pulberea uscata de hydrogel intr-un fel de gelatina.

Dupa 2-3 saptamani, radacinile plantei vor creste prin capsulele de hydrogel pline de apa si vor putea absorbi treptat umiditatea de acolo, fara a astepta urmatoarea udare. Substratul dintre doua udari consecutive se poate usca complet, dar acest lucru nu va reprezenta un soc pentru sistemul radicular al plantei. Hydrogelul va actiona ca o sursa de apa de rezerva, ce va impiedica ofilirea si uscarea plantei in perioadele secetoase.

Granulele de hydrogel pot fi incarcate nu numai cu apa, ci si cu solutii de ingrasaminte chimice. Cu ajutorul acestuia, plantele dvs. nu numai ca nu se vor degrada, ci vor continua sa se hraneasca si sa se dezvolte intr-un mod perfect sanatos.

Datorita capacitatii de a absorbi considerabil umiditatea, hydrogelul mai are o proprietate benefica: nu permite risipa de apa. Tot excesul de apa, care de obicei se imprastie inutil, este absorbit de hydrogel si apoi, dupa caz, este absorbit de radacinile plantei.

Domenii de utilizare a hydrogelului

Hydrogelul este potrivit atat pentru utilizarea in teren deschis, cat si in cele adapostite - ghivece, recipiente, vase etc. Este utilizat cu succes in floricultura de interior, iar in amenajarea peluzelor devine un ajutor urias atunci cand se seamana gazon si oriunde se planteaza copaci, arbusti, paturi de flori, etc. Un efect deosebit de vizibil al stocarii apei in granulele de hydrogel se manifesta atunci cand este introdus in containerele stradale si ghivecele de pe balcon. Adesea, udarea de 1-2 ori pe saptamana in acest caz este suficienta pentru a pastra pe deplin atractive toate aranjamentele florale decorative.

Hydrogelul si-a gasit utilitatea si in cresterea rasadurilor, in special la scara industriala. La rasaduri, uscarea substratului are loc foarte repede, iar hydrogelul va permite sa incetiniti procesul pierderii finale de umiditate.

O optiune interesanta este germinarea semintelor in hydrogel. Granulele umflate sunt un excelent mediu hidratat ce stimuleaza incoltirea germenilor din seminte.

Ce plante sunt potrivite pentru folosirea hydrogelului?

Majoritatea gradinarilor sunt de acord ca hydrogelul este potrivit pentru aproape toate plantele, cu exceptia celor foarte tolerante la seceta, cum ar fi suculentele si epifitele.

Utilizarea efectiva a hydrogelului

Incorporarea hydrogelului in sol se face cel mai bine inainte de plantare, adica in timpul pregatirii solului sau substratului in ghivece, in containere sau direct in gradina, in paturile cu flori.

Hydrogelul se aplica in proportie de 1 gram de materie uscata (aproximativ un sfert de lingurita) la 1 litru de substrat. Sau 1 parte gel umflat in 5 parti de substrat (raport 1:5). Aceste standarde se aplica atat plantelor interioare, cat si celor de gradina care cresc in containere, precum si rasadurilor.

Hydrogelul uscat se imbiba cu apa timp de o ora (puteti creste timpul de inmuiere, nimic rau nu se poate intampla). Hydrogelul se va umfla la maxim, dupa care surplusul de apa poate fi scurs.

Dupa ce a absorbit apa, hydrogelul arata ca niste bucati de jeleu de forma neregulata.

Ulterior, acesta este amestecat cu solul sau substratul respectiv. Principala grija este sa distribuiti uniform bucatile de gel, altfel unele zone ale substratului vor putea ramane fara capsule de rezerva pline cu apa. Apoi, plantele sunt ingropate in solul pregatit.

Dupa 10-14 zile, radacinile vor creste printre capsulele de hydrogel, ceea ce va face ca numarul de irigatii sa poata fi redus de 2-6 ori (in functie de temperatura si locatie).

De asemenea, exista posibilitatea introducerii hydrogelului in ghivecele plantelor deja plantate. Pentru a face acest lucru, perforatiile se fac pe intreaga suprafata a solului cu un creion sau un bat, dupa care se toarna hydrogel uscat pe fundul gaurilor. Efectuati udarea. Daca o parte din hydrogel se observa la suprafata, o puteti acoperi cu 1-2 cm de substrat.

Utilizarea hydrogelului in teren deschis

Atunci cand pregatiti solul pentru brazde, paturi de flori sau peluze, atunci este momentul oportun sa efectuati introducerea hydrogelului in forma uscata, cu udare ulterioara. In acest caz, incorporati undeva intre 25-100 grame de hydrogel uscat pe metru patrat.

Daca solul este deja sapat, se aplica hydrogel uscat si  doar se amesteca uniform cu acesta. Pentru plantele ce au un sistem de radacini superficiale, hydrogelul se aplica la o adancime de aproximativ 10 cm. Daca radacina plantei se dezvolta in jos, atunci adancimea de aplicare a hydrogelului trebuie crescuta la 20-25 cm. Dupa aceea, solul se iriga din abundenta. Deoarece hydrogelul absoarbe apa si creste foarte mult in volum, solul se poate ridica vizibil dupa irigare.

De asemenea, este convenabil sa introduceti hydrogelul in schema de calcul conform careia 1 parte de gel se combina cu 5 parti de sol (1:5). Pentru aceasta, un hydrogel uscat este imbibat preliminar cu apa si se asteapta umflarea acestuia. Se sapa o gaura de introducere, se aseaza gelul umflat pe fundul sau si se amesteca bine cu solul respectiv. Puteti aplica hydrogelul si in straturi: un strat de gel, un strat de sol, s.a.m.d. Radacinile de puieti sunt asezate deasupra, fiind acoperite uniform cu un amestec de sol cu ​​hydrogel.

Utilizarea hydrogelului pentru plantele deja cultivate

In acest caz, in mijlocul proiectiei coroanei unui copac sau a unui tufis, faceti mici gropi de jur-imprejur, avand 15-20 cm adancime. Pentru aceasta, puteti folosi diverse ustensile de tip burghiu. Hydrogelul uscat este turnat in fundul acestora si apoi acoperit cu solul scos din gropi. Udati cu apa din belsug. Este recomandabil sa repetati ​​udarea dupa aproximativ o ora.

Un alt mod de utilizare presupune amestecarea hydrogelului umflat cu solul din jurul plantei. Pre-imbibati gelul cu apa si amestecati-l cu solul din jurul plantei - pana la o adancime la care va permite sistemul radicular al plantei. Este indicat sa faceti acest lucru manual, cu grija, pentru a nu deteriora radacinile.

Semanatul semintelor in hydrogel

Amintiti-va o alta utilizare a capsulelor polimerice - germinarea semintelor pe un strat de hydrogel pur. Aceasta metoda nu este specificata in lista de utilizari oferita de producatorii de hydrogel, ci este utilizata in mod particular de catre cultivatorii de plante.

Hydrogelul este inmuiat in prealabil, apoi se scurge excesul de apa, iar cantitatea ramasa se macina printr-o sita sau, ca alta optiune, se amesteca intr-un blender. Gelul omogen rezultat este distribuit de-a lungul fundului unui recipient (tava) cu o adancime mica, obtinand un strat de 1-2 cm. Semintele sunt asezate deasupra, apoi recipientul cu gel este acoperit cu o folie si se asteapta incoltirea. Dupa ce semintele incoltesc si dupa ce apar primele frunze adevarate, devenind mici plantute, impreuna cu bucati de hydrogel, acestea se ingroapa in locul unde se doreste dezvoltarea finala a plantei.

Avantajele utilizarii hydrogelului

Utilizand acest minunat material care este hydrogelul, puteti rezolva multe probleme atat privind plantele interioare, cat si cele de gradina. Iata care sunt cele mai benefice efecte ale utilizarii sale:

Plantele cu hydrogel aplicat la radacina nu sufera de seceta. Intervalele de timp dintre doua irigari creste de 2-6 ori, in functie de necesitatile particulare ale fiecareia. Plantele de gradina care cresc in containere, pe balcon sau strada pot fi lasate fara udare, in medie, timp de o saptamana. Iar cele de interior - timp de 2-3 saptamani (in functie de perioada anului si de temperatura camerei).

Hydrogelul este capabil sa retina nutrienti (ingrasaminte), nepermitandu-le sa fie spalati de excesul de apa.

Hydrogelul absoarbe excesul de apa, radacinile plantei respira liber, iar apa nu stagneaza, eliminand astfel crearea unui mediu propice dezvoltarii bolilor fungice.

Hydrogelul imbunatateste conditiile de viata ale plantei, accelerand cresterea si contribuind la o inflorire si fructificare optima.

Hydrogelul ajuta, asa cum mentionam mai sus, la cresterea rezistentei plantelor la stres si la boli infectioase.

Intrebari si raspunsuri

In continuare va vom prezenta cateva intrebari uzuale despre hydrogel, desigur, cu raspunsurile aferente.

Cat va rezista hydrogelul introdus in sol?

In medie, viata hydrogelului in sol dureaza intre 3-5 ani (in functie de activitatea microbiologica a solului). Hydrogelul tolereaza perfect inghetul si dezghetul, precum si uscarea completa. Dupa aceea, nu isi schimba proprietatile. La sfarsitul duratei de valabilitate, hydrogelul se descompune pur si simplu in dioxid de carbon, amoniu si apa.

Este posibil sa pastrati hydrogelul expandat?

Pentru a salva hydrogelul imbibat cu apa timp de 1-2 luni, il puteti aseza in orice recipient cu capac,  inchideti capacul si il puneti intr-un loc intunecat. Puteti lasa recipientul deschis, dar atunci hydrogelul se va usca. In viitor, pentru utilizare, va trebui sa fie din nou saturat cu apa si se va umfla din nou.

Cum determinam nevoia de udare a unei plante intr-un ghiveci al carui substrat a fost amestecat cu hydrogel?

Este clar ca prin uscarea stratului superior nu se poate determina nimic. Chiar si atunci cand substratul s-a uscat cativa centimetri in adancime, apa ramane in capsulele hydrogelului. Cea mai rezonabila abordare este o planta experimentala, orientata catre sud. Imediat ce frunzele isi pierd culoarea ce incepe sa se estompeze – atunci stim ca este timpul sa o udam. Intervalul dintre ultima udare si inceputul ofilirii - acesta este aproximativ intervalul optim dintre doua udari consecutive. Este recomandat sa reduceti cu o zi intervalul, pentru a preveni ofilirea vizuala. Exista o optiune si mai simpla: de exemplu, daca udati planta o data la 3 zile si apoi adaugati hydrogelul - asta inseamna ca puteti extinde intervalul dintre udari de cel putin 2 ori.

Acest hydrogel va creste umiditatea in jurul unei plante daca este asezat pe suprafata substratului intr-un ghiveci cu plante?

Nu, nu va creste umiditatea. Hydrogelul in aer liber isi pierde rapid umiditatea, se usuca. El nu va putea lucra ca si un umidificator de aer de lunga durata.

De unde pot cumpara hydrogel?

Daca v-am convins de avantajele utilizarii hydrogelului, il puteti cumpara din magazinele de bricolaj, din centrele comerciale ce au la vanzare articole de gradina sau din magazinele online, cum ar fi https://www.pepiniera-gradinaverde.ro/index.php?route=product/search&search=hydrogel. Ambalajul hydrogelului poate fi foarte diferit - de la 10 g la hydrogel vrac, acesta fiind si cel mai ieftin.