Călinul, sau bulgărele de zăpadă

Călinul, sau bulgărele de zăpadă

Călinul, sau bulgărele de zăpadă

16 decembrie 2022

Genul Viburnum, (numit popular și Călin), întrunește peste 170 de specii de plante (considerate flori) cu numeroase soiuri ce au o creștere arbustivă sau sub formă de copăcei de foioase sau veșnic verzi, funcție de specie și locul de origine.

Acest gen de plante, (Viburnum) aparține familiei Andoxaceae (din care face parte și Genul Sambucus-socul), dar fusese inițial inclus in familia Caprifoliaceae. Își are originea în mare parte în regiunile temperate ale emisferei nordice din Europa, Asia și America de Nord, dar poate fi întâlnit chiar și în regiunile subtropicale din America Centrală și de Sud  sau Australia. Înălțimea speciilor variază de la cca. 60 cm la 9 m. Florile acestor specii sunt paniculate și variază de la un parfum dulce plăcut, la unul mai puțin plăcut, și sunt în principal de la alb-crem, la alb-roz.

  

Florile apar în ciorchini (buchete) și se găsesc de obicei la capetele ramurilor. Frunzișul variază de la verde lucios la un aspect tern, verde închis, iar la atingere sunt groase, cu aspect pielos. Colorația de toamnă este foarte decorativă și atractivă a frunzelor din speciile de foioase; iar culorile acestora variind de la un roșu lucios la stacojiu sau violet. Frunzele sunt întotdeauna aranjate în opoziție una față de alta pe tulpini. Fructele colorate contribuie la armonizarea peisajului de toamnă în combinație cu alte specii de plante. Fructele au aspect strălucitor și sunt galbene, portocalii, roșii, roz, albastre sau negre, funcție de specie și varietate. Fructul este o drupă, cu coaja cărnoasă și un endocarp dur, care conține o singură sămânță. Florile de Viburnum atrag mulți fluturi, iar ciorchinii de fructe sunt populari printre păsări și alte animale sălbatice.

  

Majoritatea varietăților de Viburnum sunt arbuști denși care formează o masă de frunziș verde, dar unele soiuri cresc ca arbuști liberi, deschiși sau copaci mici. Călinii sunt arbuști relativ rezistenți la atacurile căprioarelor și altor animale sălbatice, în mediul său natural. Călinii sunt în mare parte plante cu creștere moderată până la rapidă. Ele pot crește de la 30,4 cm la mai mult de 60 cm pe an. Speciile și soiurile compacte au de regulă o creștere mai lentă. Speciile genului Viburnum, sunt plante excelente de gard viu sau dacă doriți să acoperiți un gard sau un perete inestetic, ori pur și simplu plantat în curți în combinație cu alte tipuri de arbuști decorativi, pe lângă terase și alei sau în fața geamurilor, datorită florilor deosebite și al parfumului lor, mai ales specia viburnum opulus (călinul bulgăre de zăpadă).  Majoritatea călinilor cresc bine atunci când sunt plantate în sol umed, bogat și ușor acid  (pH 5,5 până la 6,5). Încorporați un agent organic de ameliorare a solului la plantare, astfel încât zona rădăcinii să conțină 10 până la 20 la sută materie organică, în cazul în care solul este prea sărăcăcios.

  

Mulciți plantele sau patul de plantare (dacă le aveți plantate la ghiveci) cu un strat de paie materii vegetale uscate de pin sau de scoarță. Plantele ar trebui să fie distanțate la cel puțin 1,2 m până la 3 m, în funcție de dimensiunea soiului la maturitate. Majoritatea speciilor genului Viburnum înfloresc cel mai bine în plin soare, dar preferințele de lumină variază de la plin soare până la umbră, funcție de specie și varietate. Multe specii vor tolera mai bine căldura verii dacă sunt plantate acolo unde primesc umbră sau umbră după-amiaza în cea mai fierbinte parte a zilei.

Odată stabilite într-un loc potrivit, majoritatea călinilor au nevoi scăzute de întreținere. Udarea se face cât mai adânc și regulat chiar și la plantele mature în timpul perioadelor lungi de secetă din timpul verii. Îndepărtați periodic tulpinile uscate sau pe cele strâmbe și subțiri care se abat de la forma de coroană stabilită. Înălțimea și răspândirea majorității călinilor pot fi corectate prin tăieri selective la începutul primăverii. Dacă o plantă a crescut excesiv în timpul sezoanelor de creștere, trebuie tăiată din nou de regulă la începutul primăverii viitoare. Unii dintre călini veșnic verzi cu frunze mici pot fi tunși, dar țineți cont de faptul că tunderea va elimina majoritatea mugurilor florali și/sau boabele fructifere. Pentru a păstra florile, de preferat este să așteptați și efectuați această operațiune imediat după înflorire. În acest fel evitați stresul pe care i-l puteți produce plantei prin pierderea sevei. Referitor la boli și dăunători, deși majoritatea călinilor nu sunt serios afectați de boli sau dăunători, pot apărea mai multe probleme, în special atunci când plantele sunt stresate sau în condiții proaste de creștere gen udare și fertilizare excesivă etc. Dintre posibilii dăunători menționăm: afidele; tripșii; acarienii; gărgărițele rădăcinilor si diferiți nematozi de frunze.

Specii de Viburnum

Genul Viburnum este imens, iar alegerea selecției potrivite pentru grădina ta nu este ușoară. Mai jos sunt enumerate câteva specii comune.

Specii de foioase: Viburnum opulus, Viburnum acerifolium, Viburnum plicatum, Viburnum lantana, Viburnum sieboldii, Viburnum cassinoides.

Specii veșnic verzi: Viburnum rhytidophyllum, Viburnum davidii, viburnum obovatum, Viburnum suspensum, Viburnus tinus.

În încheiere voi descrie pe scurt trei dintre aceste specii, și câte o varietate din cele trei specii și anume: Viburnum opulus Compactum, Viburnum plicatum Pink Beauty și Viburnum rhytidophyllum.

  1. Viburnum opulus Compactum

Este o varietate pitică a genului Viburnum, după cum îi spune și numele, deosebit de decorativă. Este o floare cunoscută la noi în denumire populară cu numele de Călin sau bulgăre de zăpadă și este originală din Europa, Africa de Nord și Asia. Prezintă o coroană cu aspect rotunjit, frunzele sunt de un verde intens lobate (3-5 lobi) ce capătă nuanțe atractive roșu-violet toamna. La sfârșitul primăverii apar florile, ce sunt grupate în ciorchini ținute elegant deasupra frunzișului, la vârfurile ramurilor arcuite creând o imagine per ansamblu foarte decorativă. Prezintă flori albe centrale mici, fertile, înconjurate de buchețele sterile alb-crem. Sunt bogate în nectar, fapt ce atrage micile insecte precum: albinele, fluturii și alte mici insecte polenizatoare. La începutul toamnei, ele lasă locul unor ciorchini de fructe de culoare roșie, strălucitoare care pot persista inclusiv iarna, dacă nu sunt mâncate de păsări.

La maturitate crește în înălțime în jur de 120-180 cm, și cam tot atât și în diametru. Preferă locațiile însorite sau semi-umbrite, și acceptă cu ușurință solurile moderat fertile, cât și pe cele fertile bogate în humus și care sunt bine drenate. Este o varietate rezistentă la boli și dăunători, cât și la gerurile de la noi.

  1. Viburnum plicatum Pink Beauty

Acest arbust este originar din Japonia și mai este cunoscut sub denumirea populară de Călin japonez, sau bulgăre de zăpadă japonez. Este o specie de foioase, așa că își va pierde toate frunzele în toamnă, apoi în fiecare primăvară apare frunziș proaspăt nou. Este o varietate destul de specială de viburnum. Florile sunt frumoase cu petale dantelate și capete ușor rotunjite, de culoare alb-crem în stadiu incipient apoi până la violet pe măsură ce îmbătrânesc. Produce flori în cime turtite, cu flori centrale mici, fertile, înconjurate de buchețele sterile. Înflorirea începe de obicei la jumătatea lunii mai și durează aproape 4 săptămâni. Ele sunt urmate de fructe frumoase la sfârșitul verii: boabe mici, aproape transparente, lucioase, ovale (necomestibile, nu otrăvitoare). Sunt de un roșu bogat în stadii incipiente și se maturizează mai târziu până la negru. Frunzele sunt căzătoare de culoare verde, larg eliptice, brăzdate de nervuri frumoase și zimțate spre margini.

Are o rată de creștere medie iar la maturitate deplină, planta poate avea între 150-300 cm, pe o arie de răspândire cuprinsă între 100-350 cm în diametru. Mai întâi planta face tulpini verticale care în următorii ani dezvoltă nivele laterale, orizontale de ramuri din mugurii laterali aflați de-a lungul tulpinilor. Când arbustul este bine matur, formează noi tulpini verticale și cercul se repetă în timp ce ramurile existente își măresc și ele lungimea. În curând este de două ori mai lat decât înalt. Pink Beauty va ajunge în cele din urmă la aproximativ 3 m înălțime și puțin mai mult în răspândire. Călinii de foioase cresc în orice sol bine drenat, mediu fertil. Le place soarele din plin și chiar umiditatea, dar vor crește bine și în locuri parțial umbrite și pot suporta chiar și seceta temporară odată ce ajung la maturitate deplină. Tunderea nu este necesară și nici măcar recomandată deoarece ar putea strica forma naturală a plantei. Complet rezistent la gerurile de la noi.

  1. Viburnum rhytidophyllum

Această specie veșnic verde are frunze mari, strălucitoare, ovat-lanceolate, cu striații si încrețiri, de culoare verde închis, cu aspect pielos la atingere, pubescente și care persistă pe timpul iernii în zonele cu ierni blânde sau dacă planta este poziționată într-un loc adăpostit. Obiceiul de creștere este puternic vertical. Este un arbust decorativ prin frunze și prin portul său de tufă viguroasă, uneori cu aspect de arbore mic prezentând mai multe tulpini, iar înălțimea la maturitate este de la 3 până la 4,5 metri. Prezintă ciorchini mari de flori paniculate albe crem, ce se deschid în luna aprilie. Mugurii florali de culoare maronie, sunt foarte vizibili începând din vara precedentă. Boabele (fructele) sunt foarte decorative: roșii la început, apoi devin negre către mijlocul toamnei. Crește bine în solurile fertile, la soare sau semi-umbră și preferă locurile mai adăpostite, ferit de vânturile reci sau curenții de aer. În cazul in care tufa își pierde forma, poate fi cu ușurință întinerit tăindu-l de la nivelul solului primăvara devreme. Are un aer exotic și poate fi folosit ca element inedit în dosul unor clădiri sau la adăpostul unor arbori înalți.

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.