Bonsai-ul ca hobby

Bonsai-ul ca hobby

Bonsai-ul ca hobby

3 martie 2023

În acest articol, am decis să abordez un subiect foarte interesant, și care a cucerit tot mai multă lume, prinzând tot mai mult avânt în societatea zilelor noastre. De cele mai multe ori, este considerat poate ușor pe nedrept ca fiind drept un hobby, dar în fond este mai mult decât atât: este o artă! Este vorba despre arta de a realiza un bonsai. Aparent fără vârstă, această activitate atrage de la tineri adolescenți, până la persoane în vârstă, captivați fiind de modul în care elemente din natură (în cazul de față copăcei), sunt practic miniaturizate. Dar până să vedem îndeaproape ce implică această activitate de creare a unui bonsai, propun în cele ce urmează un scurt și captivant istoric despre bonsai, în felul acesta vom putea înțelege mai bine ce este și de unde vine acest concept.

Vă reamintesc că aveți posibilitatea să achiziționați acest minunat copăcel pe website-ul Pepiniera Gradina Verde.

 

Bonsaiul este vechea artă japoneză de a cultiva și de a antrena copaci în miniatură în recipiente puțin adânci, astfel încât aceștia să arate ca versiuni reduse ale omologilor lor de dimensiune normală din natură. Cuvântul bonsai, vine din limba japoneză, și se traduce prin „copac într-o tavă” și exact asta sunt acești copaci mici! Acest hobby fascinant este mai degrabă o artă cum am mai menționat, și necesită multă răbdare și face referire la capacitatea unei persoane de a încerca să mai încetinească din ritmul de creștere a unui pomișor, punând accent pe abilitățile de a contempla în profunzime și studia și de a lucra îndeaproape cu planta într-un ritm constant și susținut. Din acesteconsiderente, s-ar putea ca, această îndeletnicire să nu fie pe placul multora, fiind una extrem de migăloasă, în care răbdarea îți este pusă la încercare chiar dacă în aparență pare o activitate banală, dar care în esență nu este deloc așa. Astfel, apare întrebarea firească: Hobby-ul acesta este pentru mine? În ce măsură mi se potrivește? Singurul mod în care se poate afla răspunsul este doar încercând! Pentru a veni în sprijinul celor interesați, în cele ce urmează, vom dezvălui câteva noțiuni de bază pe care trebuie să le ai, dacă ai decis că vrei să încerci să practici acest hobby.

 

Pasionații de bonsai învață să stilizeze, să antreneze și să îngrijească copacii care sunt puși în ghivece speciale concepute pentru acest hobby, de dimensiuni mult reduse față de cele standard. După cum am menționat mai devreme, scopul practicării acestui hobby este de a obține un copac în miniatură cu trăsături asemănătoare unui copac matur găsit în natură. Ca un prim pas, de urmat ar fi acela că, cel ce dorește să realizeze un bonsai, trebuie să aleagă o specie cu care este ușor de lucrat, și care se pretează mai bine spre a fi dirijat sub formă de bonsai. De regulă sunt alese varietăți pitice și care au o creștere lentă, dar pot fi utilizate și cele cu creștere normală însă, doar cei cu foarte multă experiență vor avea șanse de reușită sută la sută în acest caz. După ce a realizat asta, practicantul de bonsai evaluează pomișorul cu o capacitate mare de a discerne și decide stilul pe care va încerca să îl aplice pomișorului. Practica recunoaște stiluri specifice care imită modelele de creștere ale copacilor găsiți în natură. Procedura constă în tunderea copacului și adesea legarea cu sârmă și modelarea unora dintre ramurile acestuia pentru a începe să obțină stilul dorit.

 

Lucrul la un bonsai se realizează atât la nivelul coroanei, dar dedică atenție rădăcinilor copacului în egală măsură. Planta trebuie să aibă un sistem de rădăcini compact și aerisit pentru a supraviețui în ghivecele mici și de obicei puțin adânci utilizate în practica specifică. Pentru a realiza acest lucru, trebuie tunse periodic rădăcinile copacului pentru a încuraja dezvoltarea unui sistem radicular mai fin. Cu cât globul de rădăcină este mai compact, cu atât este mai ușor să se obțină echilibrul adecvat între ghiveci și copac. De asemenea, trebuie să se mențină copacii în permanență sănătoși prin udări de rutină regulate, și monitorizarea problemelor legate de dăunători (insecte) și boli.

Ca și în majoritatea altor hobby-uri, practica bonsaiului implică unele materiale și unelte specifice. Uneltele specializate, precum solul, sârmulițele pentru fixare rămurele și ghivecele pentru copaci, sunt elementele de bază pentru început, la fel ca și copacii înșiși. Îndrumarea pentru începători este de asemenea esențială, fie că este vorba despre o carte, un pliant, consultarea site-urilor de specializare de pe internet, vizionarea de clipuri video pe această temă etc. Dacă ești un grădinar profesionist, și reușești să îngrijești cu succes plante de apartament în ghivece, practicarea acestui hobby legat de bonsai vine pentru tine ca o extensie firească a talentelor tale. În plus, te-ar ajuta abilități suplimentare specifice hobby-ului. Nu ești grădinar? Nu îți face griji! Chiar dacă nu ai încercat niciodată, sau nu ai avut mult noroc să crești plante, poți avea succes în creșterea bonsailor atâta timp cât ai interes și dorință de a învăța.

Practicarea bonsaiului este o artă pe atât de mult cât este un hobby. Practicanții iau numeroase decizii de tăiere, ghiveci și coafare care influențează aspectul, creșterea și sănătatea plantelor pe care le antrenează. Bonsaiul nu este diferit de majoritatea activităților care implică creativitate. În calitate de începător, trebuie să te concentrezi mai întâi pe învățarea și exersarea elementelor de bază. Apoi, pe măsură ce cunoștințele și abilitățile tale cresc, vei deveni mai încrezător și mai creativ în abordarea deciziilor care implică aranjarea și îngrijirea copacilor tăi. Câteva sfaturi rapide pentru cei care s-ar putea îndoi de creativitatea lor și de aptitudinea lor potențială pentru hobby.  Nu te îndoi de tine!  Cercetările au demonstrat că fiecare persoană are un anumit grad de creativitate. Fiecare persoană este creativă în felul său unic, dar uneori acea creativitate rămâne pur și simplu necunoscută. Indiferent dacă înclinația ta creativă specială te va conduce să favorizezi stilurile mai clasice sau pe cele care sunt mai avangardiste, există un loc pentru ambele și pentru orice altceva în lumea bonsaiului.

  

Un bonsai este întotdeauna o lucrare în curs de desfășurare, niciodată „terminat” sau „ajuns la maturitate”. Ca orice ființă vie, evoluează de-a lungul vieții ca răspuns la mediul înconjurător și la atenția persoanei care îl îngrijește. Deși este nevoie de răbdare și timp pentru a dezvolta un bonsai, nu lăsați ca termenii „niciodată terminat” să vă deranjeze. Cheia este să vă bucurați de planta așa cum este în orice moment, sărbătorind progresul pe care l-ați făcut, în timp ce luați în considerare alți pași pe care i-ați putea face pentru a îmbunătăți bonsaiul și mai bine. La fel ca mulți alții, găsesc că răbdarea forțată de a practica bonsai este de fapt bună pentru suflet. Ritmul rapid al lumii frenetice de astăzi, ne poate epuiza energia și concentrarea. Tactul de care trebuie să dăm dovadă ne permite să fim atenți la detalii pe care în mod normal nu le-am observa. Acest lucru aduce un echilibru atât de necesar în viața noastră de zi cu zi. În termenii moderni am spune că este o ocupație relaxantă care te poate aduce într-o stare de zen și meditare, de care cu toții avem nevoie pentru a ne deconecta de la viața cotidiană.

  

În încheiere, concluzionând puțin am spune că: Bonsaiul este un hobby împlinitor, cu o istorie bogată, pe care aproape oricine îl poate practica cu succes. Implică folosirea anumitor instrumente specializate și învățarea unor practici specifice pe care majoritatea oamenilor le pot stăpâni fără dificultate. Bonsai este o modalitate excelentă de a învăța despre plante și îngrijirea lor, de a-ți exercita creativitatea înnăscută și de a pune puțin Zen în viața ta.

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.