Beneficiile și rolul perlitului și zeolitului, la cultivarea plantelor

Beneficiile și rolul perlitului și zeolitului, la cultivarea plantelor

Beneficiile și rolul perlitului și zeolitului, la cultivarea plantelor

11 februarie 2023

În acest articol, mi-am propus să aduc în discuție câteva aspecte legate despre perlit și zeolit și anume: ce sunt și de câte tipuri sunt; unde pot fi întâlniți și așa mai departe.

Înainte de a detalia beneficiile si implicațiile zeolitului și perlitului în creșterea plantelor, menționez ca acestea pot fi achiziționate pe website-ul Pepiniera Gradina Verde.

Câteva noțiuni introductive despre zeolit.

Din punct de vedere fizic, zeolitul este un tip de rocă/pietriș care este cel mai frecvent cunoscut pentru utilizarea sa ca filtre de apă, mediu de purificare și așternut pentru pisici, dar este și un aditiv popular pentru sol, asemeni perlitului despre care vom discuta puțin mai încolo. De asemeni, zeolitul mai este utilizat chiar și în medicină, la fabricarea diferitelor antibiotice naturiste, cu rol adjuvant la detoxifierea organismului.

Images source: https://www.zeolite.my.id

Din punct de vedere chimic putem spune despre zeoliți că sunt minerale microporoase, naturale, compuse din silicați de calciu-aluminiu hidratați, naturali și sunt utilizați într-o varietate de industrii pentru proprietățile lor naturale unice de filtru. Există peste 40 de tipuri de zeolit ​​și pot fi roci vulcanice naturale sau sintetice. Din punct de vedere chimic, zeolitul conține sodiu (Na), potasiu (K), calciu (Ca), bariu, magneziu și stronțiu. Utilitățile practice pentru zeoliți legate de creșterea plantelor merg mult mai departe decât v-ați aștepta fiind deosebit de grozav acest zeolit de utilizat ca adaos la mediul de creștere a plantelor (în special a celor cultivate la ghiveci), pentru a le conferi vitalitatea necesară. Se va adăuga acest zeolit prin încorporarea lui în sol rezultând un amestec de sol, împreună cu toate celelalte elemente, fiind recunoscut datorită capacității lui sporite de a elibera constant și lent macroelemente importante pentru plante, cum ar fi potasiul (K). fără adăugarea excesivă de azot.

Utilizările zeolitului în creșterea plantelor.

Image 1 source: https://www.thegardensuperstore.co.uk/

Image 2 source: https://naturallist.com/

Zeolitul utilizat cu precădere în aplicațiile horticole, este unul mai special și se încadrează în așa-numita categorie a zeolitului horticol. Zeolitul horticol este o rocă vulcanică naturală, cu o capacitate mare de schimb cationic, (prescurtat CEC în limba engleză de la cation exchange capacity) și absorbție de apă datorită conținutului ridicat de minerale „tectosilicați”, cum ar fi chabazitul și filipsitul. Într-o aplicație horticolă, acționează ca un important agent schimbător de ioni și un filtru natural, având și capacitatea de a elibera în timp în mod constant potasiu (K), care este un macroelement foarte important pentru plante. Zeolitul are o structură chimică unică, caracterizată prin canale și pori care permit trecerea apei, asemănătoare pietrei ponce sau perlitului. Cu toate acestea, spre deosebire de piatră ponce sau perlit, capacitatea de schimb cationică (CEC) ridicată permite zeoliților să absoarbă și să schimbe liber cationi încărcați pozitiv, cum ar fi azotul de amoniu și potasiul, care sunt nutrienți valoroși pentru plantele noastre. Dar lista beneficiilor utilizării zeolitului în aplicațiile practice nu se oprește aici. Important de menționat este și faptul că, adăugarea de zeolit ​​în amestecurile cu substrat din ghivece reglează absorbția de nutrienți esențiali, cum ar fi azotatul de amoniu (NH4+), potasiu (K+) și magneziu (Mg+), calciu (Ca+) și oligoelemente. Face acest lucru prin absorbția excesului de nutrienți din materialul organic prezent în amestec și depozitarea acestuia în structura poroasă a zeolitului. Când un anumit nutrient devine deficitar în soluția din jurul zonei rădăcinii, acesta este eliberat din zeolit ​​și pus la dispoziție plantei, la cererea și nevoile sale. Ca să sintetiză un pic lucrurile, putem preciza că, am putea să ne gândim la el ca la o baterie care o dată adăugat în substratul de creștere, va contribui decisiv la încărcarea plantelor cu nutrienți și elemente minerale utile lor. Acest lucru reduce foarte mult scurgerea excesului de nutrienți din amestec și asigură o utilizare mai eficientă a îngrășământului aplicat. În general, sănătatea plantelor și culoarea lor frumoasă și intensă, sunt îmbunătățite prin utilizarea zeolitului dar și durata de viață a nutrienților aplicați în amestec este prelungită.

În continuare, propun o mică discuție despre cel de-al doilea element, despre care mi-am propus să discut în articolul de față anume perlitul.

Image 1 source: https://www.familyhandyman.com/

Image 2 source: https://hartley-botanic.co.uk/

Dacă ați achiziționat vreodată plante în ghivece sau ați deschis vreo pungă de amestec de substrat achiziționat din comerț, anume destinat plantelor pentru ghiveci, este posibil să fi observat în sol minuscule bile albe care arată ca niște bucățele de polistiren. Aceste bile albe sunt de fapt componente importante ale solului numite perlit și nu sunt pur și simplu materiale de umplutură sau roci artificiale, așa cum ar putea crede unii oameni. Dar, ce este perlitul până la urmă?

Mai întâi, să trecem peste ce nu este perlitul: el nu este un tip de sol, ci este un aditiv de sol care poate fi folosit și ca mediu de creștere. Perlitul nu este un îngrășământ și nu are valoare nutrițională sau microbiană pentru plante sau sol. Beneficiile sale sunt derivate exclusiv din menținerea structurii solului lejer și ușor. Așadar, perlitul mai este cunoscut și sub denumirea de pirită expandată, și reprezintă o rocă vulcanică extrasă din solurile vulcanice care este amestecată în multe produse pentru construcții industriale pentru stabilitate, cum ar fi construcții de zidărie, izolație cu umplutură liberă, ciment și ipsos. Este folosit și în domeniul grădinăritului drept amendament adus solului și este de natură organică, non-toxic și ușor.

Este, de asemenea, folosit ca mediu de filtrare pentru filtrele de piscine și ca auxiliar de filtrare pentru băuturi (cum ar fi sucuri, bere și vin) și pentru apa reziduală. În lumea grădinăritului, perlitul este folosit pentru a îmbunătăți structura solului, oferind drenaj și aerare. Aerarea unui sol pe care dorim să îl utilizăm spre a cultiva ceva este vital și foarte util pentru dezvoltarea rădăcinilor și o creștere puternică și sănătoasă a plantelor.

Dacă vom privi la un microscop o bucățică de perlit, vom constata că, asemeni zeolitului, și acesta este umplut cu multe cavități minuscule care rețin apă (precum un burete), pe care mai apoi o livrează plantelor gazdă pe perioade mai secetoase, făcându-l eficient în furnizarea umidității rădăcinilor plantelor. În acest sens, o bucățică de perlit în apă își va mări volumul, și îl va face să atingă de trei până la patru ori mai mult greutatea sa inițială. Împreună cu apa, acesta este de asemeni capabil să stocheze nutrienți pentru o perioadă scurtă de timp, pe care desigur să îi redea plantei gazdă. Perlitul este destul de poros, așa încât poate să dreneze excesul de apă mai ușor decât vermiculitul și alte medii de stocare folosite ca substrat pentru culturile de ghiveci mai ales. Acesta este un lucru bun, deoarece împiedică solul să se îmbibe cu apă și este modalitatea numărul unu de a preveni putregaiul rădăcinilor și bolile fungice.

Image 1 source: https://pathosbay.com/

Image 2 source: https://www.thegardensuperstore.co.uk/

În continuare, mi-am propus să lămuresc o chestiune foarte controversată și să răspund la o întrebare care frământă pe mulți dintre cei care îl utilizează și anume: Este perlitul un compus organic? A numi ceva organic depinde de convingerile tale personale (și aici, este doar un caz de semantică). Din punct de vedere chimic, compușii organici trebuie să conțină carbon. Deoarece perlitul nu conține carbon, este considerat un material anorganic. Dar din perspectiva grădinăritului, termenul „organic” se referă la ceva care este produs în mod natural, fără procese sintetice sau modificări chimice semnificative, iar din acest punct de vedere putem afirma că DA, perlitul este organic. Este adevărat că perlitul trebuie să fie „explodat” într-un proces industrial, pe care nu îl vom detalia în articolul de față, deoarece nu face tema discuției articolului dar care, îl transformă în materialul ușor pe care îl vedem și îl cunoaștem, dar este totuși un mineral natural care este extras din pământ. Oficial, perlitul horticol este listat OMRI pentru utilizare în agricultura ecologică, așa că nu trebuie să vă faceți griji pentru ceea ce puneți în substratul de sol.

Utilizările perlitului în activitatea de grădinărit.

Image source: https://indobataapi.com/

Perlitul este folosit în mod obișnuit în solul pentru ghivece și amestecurile fără sol, pentru a menține o structură a solului ușoară, poroasă și un drenaj bun, fără riscul de compactare în timp. Se poate administra plantelor de ghiveci, prin combinarea în părți egale de perlit, vermiculit și mușchi de turbă (sau nucă înveliș de coajă de cocos mărunțită) pentru un amestec de bază curat, care va susține dezvoltarea sănătoasă a răsadurilor și reduce simptomele de boală a plantelor. De asemenea, îl puteți folosi pentru a înmulți butași de plante. În loc să vă înrădăcinați tinerii butași în apă simplă, îi puteți înrădăcina într-un borcan mic umplut cu perlit umezit. Același lucru este valabil și pentru semințe: încolțiți-le doar în perlit umezit sau testați germinarea semințelor mai vechi în pungi umplute cu perlit umezit. În cazul cultivării leguminoaselor în parcelele înălțate de grădină care au probleme cu solul argilos, puteți îmbunătăți drenajul prin adăugarea unui strat de perlit de 5,5 cm, la care mai puteți adăuga în sol și compost și alți nutrienți. Pentru că nu se descompune, o singură aplicare de perlit poate menține solul din locul de plantare aerat și ușor timp de câțiva ani. Dacă sunteți sensibil la particulele fine din aer, asigurați-vă că purtați o mască de praf și ochelari atunci când manipulați perlit.

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.