Paltinii cu frunze roșii

Paltinii cu frunze roșii

Paltinii cu frunze roșii

12 ianuarie 2019

Despre artari stim ca sunt unii dintre cei mai polulari arbori ornamentali, forma tipica a frunzei fiind imprimata in memoria colectiva si prin imaginea de pe steagul Canadei. Genul artarilor – Acer este foarte amplu, in cadrul acestuia existand o multitudine de specii. Vom vorbi in cele ce urmeaza despre cei mai populari artari si anume artarii sau paltinii de camp – Acer platanoides, varietatile cu frunze rosii.

Acer platanoides este o specie de arbori cu rezistenta sporita la stres, fara mari pretentii fata de sol si conditiile de mediu, rezistenti la ger si la seceta, crescand totodata chiar pe solurile cu exces de umiditate, argiloase sau reci. Din aceste motive sunt frecventi utilizati in amenajarile urbane, aliniamente stradale, parcuri si gradini. Interesul pentru arborii cu frunze rosii a determinat horticultorii sa selecteze de-a lungul timpului mai multe varietati de artari cu frunze rosii, dintre acestea urmand sa le prezentam mai jos pe cela mai populare.

 

Acer platanoides Crimson Sentry artarul cu talia cea mai mica, fiind totusi un arbore de talie medie ce poate ajunge la 12 m inaltime si 4-5 m in diametrul. Ceea ce il deosebeste in mod evident de alte varietati este forma coroanei – ingust ovoidala sau columnara. In functie de pozitia punctului de altoire, acest artar se poate prezenta sub forma unui arbore cu trunchi individual si coroana ingusta sau ca o coloana de frunze rosii pornind de la baza solului.

Frunza este de un rosu sangeriu, o nuanta mai deschisa decat a varietatilor pe care le vom prezenta mai jos. In ceea ce priveste nuantele, acest lucru depinde atat de conditiile de sol si expunere solara cat si de sensibilitatea oculara a observatorului. Ceea ce mai distinge frunza varietatii Crimson Sentry de celelalte varietati este un luciu mai pronuntat si in general un aspect mai delicat.

Acer platanoides Crimson King dezvolta spre deosebire de Crimson Sentry o coroana globulara. Nu este mai viguros, inaltimea la maturitate fiind tot in jur de 12 m dar prin forma coroanei reuseste sa se intinda mai mult in diametru, cele mai multe surse de informare specificand la diametrul maxim la maturitate tot 12m. Se foloseste ca arbore de aliniament dar poate fi utilizat si ca element individual de decor in gradinile familiale. Nu trebuie sa ne sperie inaltimea de 12 m care inseamna aproape un bloc cu 4 niveluri, aceasta dimensiune se atinge in spatiu liber, fara taieri, in conditii optime de crestere, dupa 15-20 de ani. Putem utiliza atat artarul Crimson Sentry cat si Crimson King in spatiile mai putin generoase, efectuand taieri anuale prin care putem pastra dimensiunile maxime in jurul a 4-6 metri.

Frunza varietatii Crimson King nu difera foarte mult ca forma de cea a varietatii Crimson Sentry, culoare este mai intunecata, in primavara se deschide intr-un verde vinetiu ce vireaza treptat catre un rosu intunecat pe parcursul verii. Expunerea la soare va pronunta nuanta de rosu in timp ce plasarea arborelui intr-o zona umbrita va face frunzele sa aiba o nuanta mai mult verzui-roscata.

Royal Red este copilul masiv al familiei artarilor cu frunze rosii. Ajunge lejer la o inaltime de 25 de metri cu un diametru al coroanei rotunde de cca 12 m. Este realmente destinat spatiilor largi, parcurilor sau gradinilor spatioase, iar pe aliniamentele stradale trebuie tinut cont de faptul ca poate stanjeni firele sau caile de comunicatie inguste. Este semet, ramuros si impune respect. Culoarea este rosie intunecata, frunzele sunt mai mari si mai aspre decat ale fratilor mai delicati – Crimson Sentry si Crimson King. Atunci cand plantam un artar Royal Red trebuie sa fim pregatiti asadar sa ii oferim spatiu. Poate fi desigur controlat prin taieri, dar e bine de stiut ca pentru spatiile mai mici exista varietati de artar mai potrivite.

Asadar, iata 3 variante de artari cu frunze rosii, pentru ca rosul atrage, creaza contrast si pune mai mult in valoare verdele atat de dorit in gradina.

Pentru achizitionarea un Acer platanoides CLICK AICI