Grădini cu plante perene

Grădini cu plante perene

Grădini cu plante perene

13 decembrie 2018

Istoria grădinilor perene datează din 1890. George Nicholson, curator al Grădinilor Botanice Regale de la Kew, Anglia, a sugerat o grădină singuratică care a rupt stilul inregimentat al gradinilor formale care stabilea ca florile pot fi utilizate doar pentru aranjamente in paturi florale. S-au conturat in timp doua curente de utilizare a plantelor perene – in gradini de margine de teren (gradini de bordura), gradini (aranjamente) insulare sau stilul mixt.

Grădinile de bordura inițial au fost amplasate pe fundalul unui gard viu. Plantele perene au fost combinate dupa principiul  cele mai înalte în spate și cele mai scunde in față. Scopul acestor borduri florale era in principal acela de a separa frumos zona de gazon fata de fundal. Plantele perene dispuse in acest gen de aranjamente erau expuse unor dezavantaje: aveau nevoie de mult spațiu și puteau fi privite doar dintr-o parte; fundalul daca era expus catre sud umbrea, determinând plantele înalte să se aplece înainte și să încetinească circulația aerului. Insulele de plante perene au fost introduse în anii 1950. Aceste aranjamente insulare au fost amplasate în zona gazonului și puteau fi văzute din toate părțile. Problemele de umbrire,de concurență si de circulati a aerului au fost astfel eliminate. S-a pastrat principiul perspectivei, amplasandu-se plantele mai inalte spre mijloc si cele mai scunde spre margini, ca regula generala urmarindu-se ca inaltimea sa nu depaseasca jumatate din cel mai mic diametru al insulei.

In ziua de astazi cea mai mare problema atunci cand vrem sa amenajam o gradina o reprezinta putinatatea spatiului disponibil. Intr-o gradina privata rar se poate intalni situatia in care sa dispunem de spatiu suficient pentru multitudinea de plante disponibile pe piata. Acest articol este despre plantele perene dar nu trebuie sa uitam ca arborii si arbustii creaza structura de baza a gradinii iar florile anuale ofera bogatie de culoare tot sezonul si de aceea nu trebuie uitate. Combinarea acestora reprezinta de fapt secretul succesului.

Termenul „plante perene” înseamnă în mod obișnuit plante ornamentale erbacee rezistente a caror parte aeriana moare la venirea iernii dar care la venirea primaverii renasc din partile subterane, adinca din bulbi, rizomi sau tuberculi (specii geocriptofite) sau din susa de muguri de la baza tulpinii (specii hemicriptofite). Spre deosebire de florile anuale care isi ofera spectacolul floral in general pe parcursul intregului sezon de vegetatie, perenele prezinta un interes sezonier cu perioade specifice de înflorire. Desigur o serie de plante perene decorative prin frunze, cum ar fi Hosta, Heuchera sau ierburile ornamentale decoreaza pe tot parcursul sezonului de vegetatie si pot fi decorative chiar si iarna, atunci cand tulpinile incarcate cu spice ale ierburilor se incarca cu promoroaca, de exemplu.

Planificarea unei gradini cu flori perene nu este o activitate de neglijat. Imprastierea aleatorie sau grabita a unui numar de plante intr-o suprafata poate sa duca la un rezultat nu tocmai fericit. Exista o nevoie a ochiului de ordine si chiar in cele mai naturaliste aranjamente este nevoie de o planificare care sa tina cont de regulile de perspectiva, de perioadele de inflorire, de asocierea culorilor. Nu exista retete exacte in ceea ce priveste proiectarea unei gradini cu plante perene si fiecare gradinar poate interpreta usor diferit frumosul, dar exista totusi cateva reguli pe care trebuie sa le cunoastem atunci cand hotaram ca a venit timpul sa ne amenajam o gradina cu plante perene.

O gradina perene nu poate fi terminata niciodata

Ea evolueaza mereu. Chiar daca le denumim plante perene, nu toate traiesc vesnic. Exista perene cu durata lunga de viata (Hosta, Hemerocalis, Iris, Sedum) dar si perene care traiesc doar cativa ani (Lupin, Crizanteme, Nalba). Desigur, atunci cand o planta dispare, gradinarul ar trebui sa o inlocuiasca. Exista si situatia inversa, plantele mor dar imprastie inainte  o multime de seminte din care rasar puzderie de pui si atunci gradinarul trebuie sa le rareasca pentru a nu deveni invazive. Urmarind evolutia gradinii de plante perene invatam mai multe despre ele, avem timp sa ne mai razgandim, sa mai inovam si astfel sa ne dezvoltam cunostinetele despre natura odata cu dezvoltarea gradinii.

Plantele perene pot fi mutate

Spre deosebire de arbori si de plantele anuale din paturile florale, perenele pot fi mutate. Desigur exista si cateva exceptii, plante care prefera sa fie lasate in pace mai multi ani in acelasi loc, dar majoritatea perenelor suporta mutarea si inmultirea prin diviziune.

                Regula perspectivei...

                ... nu ar trebui incalcata niciodata, adica intotdeauna trebuie sa punem plantele inalte in spate si cele scunde in fata. Exista insa si exceptii. De exemplu Heuchera care formeaza o sfera de frunze nu mai mare decat o minge de basket ar trebui plantata in fata, insa atunci cand infloreste spicele depases 1m inaltime. De aceea o astfel de planta ar trebui asezata in mijlocul bordurii. Ierburile care formeaza tufe inalte si compacte ar trebui insa intotdeauna asezate in spate.

Pentru cine proiectati gradina

                 ...conteaza foarte mult pentru ca modul de aranjare al plantelor depinde si de personalitatea beneficiarului. Preferinta fata de o anumita culoare sau pasiunea pentru o anumita planta nu trebuie sa fie eclipsata de alte reguli rigide de proiectare.

Nu vrem sa va descurajam, dar exista si 3 mituri false depre gradinile cu plante perene:

  1. Perenele nu necesita ingrijire. Fals. Un strat cu flori perene va trebui totusi plivit de buruieni, fertilizat si nu ar strica sa aplicam si 1-2 tratamente preventive. Taierea tijelor florale trecute asigura reinflorirea plantelor. Despartirea tufelor este necesara pentru reintinerire si pentru producerea de noi plante. Udarea este necesara in perioadele secetoase.
  2. Se pot organiza straturi cu flori perene care sa aiba spectacol floral tot anul. Aproape fals. Ar fi nevoie de o foarte mare diversitate de plante cu perioade diferite intr-un strat. Insa daca asociem si plante decorative prin frunze si daca retezam tijele florale trecute astfel incat plantele sa infloreasca din nou, vom avea flori mai tot timpul in gradina.
  3. Perenele traiesc vesnic. Fals. Asa cum am aratat mai sus, exista plante perene de viata lunga si plante perene cu viata scurta.
  4. Pentru achizitionarea de plante perene CLICK AICI